Civil engineering ontwerp software voor de 21e eeuw

Heeft u ooit gedacht hoe civil engineering ontwerp software eruit zou moeten zien in 2045? Of bijvoorbeeld in 2035 of zelfs hoe het eruit zou zien over 10 jaar?

Zo uit mijn hoofd, hier zijn een aantal suggesties van functionaliteiten en mogelijkheden:

  • Web-based applicatie
  • Gebruikt gratis en bestaande brondata
  • Rule based ontwerp methodiek
  • Werkt in 2D als 3D
  • Toegankelijk met elk type device met internet toegang
  • Heeft een modulaire opbouw

Dit zijn een paar suggesties uit een hele lijst van mogelijkheden die we zouden kunnen bedenken.  We kunnen niet precies voorspellen hoe de Civil Engineering ontwerp software er precies uit ziet in de toekomst of hoe het werkt in 2045 maar er zijn zeer interessante ontwikkelingen. Afgelopen tijd heb ik mij bezig gehouden met een applicatie die naar mijn mening een goede kijk geeft op de toekomst en waaraan toekomstige  civil engeering ontwerp software aan zou moeten voldoen. Het goede nieuws is dat deze next generation software al beschikbaar is!

SITEOPS is de naam van deze software. Ontwikkeld over de afgelopen 10 jaar door BLUERIDGE Analytics en afgelopen jaar over genomen door Bentley Systems. SITEOPS is gepatenteerd, cloud-based en  levert cost-optimalisatie ontwerp mogelijkheden en rekent uren ipv van weken.

SITEOPS is niet een compleet civil engineering ontwerp applicatie zoals MXRoad, PowerCivil of Civil3D.  Het dient niet te worden gezien als concurrent of als vervanger van elk huidige ontwerp applicatie maar als uitbreiding en als start punt voor elk groot of klein project wat u veel kosten besparing of nieuwe business kan gaan opleveren.

SITEOPS is cloud-based en werkt vanaf elke computer of besturingsysteem dat een browser heeft die Java ondersteunt. Dit betekent dat het werkt in Chrome, Mozilla, Firefox, Internet Explorer en Safari. Helaas,onder IOS of Android werkt het niet omdat deze geen Java ondersteunen. Alhoewel in elke Windows 8 gebaseerde tablet werkt het prima omdat Java wordt ondersteunt.

De cost-optimalisatie en ontwerp engine dat SITEOPS gebruikt voor het rekenen werkt vanaf een Linux server vanuit de cloud. De rest is een Java applicatie in samenwerking met de browser naar eigen keuze.

SITEOPS is geen applicatie wat aangeschaft hoeft te worden maar werkt simpelweg via een browser en is te gebruiken via een subscription, in Bentley termen een Select Contract.

Naar mijn mening hoeven we niet te wachten totdat het 2045 is maar deze  interessante web-based ontwerp engine is al klaar voor de toekomst. Voor degene die meer details willen weten wat SITEOPS kan doen, heb ik dit verder uitgewerkt via een detail omschrijving in een ander artikel.

http://communities.bentley.com/communities/user_communities/bentley_general_nl/b/weblog/archive/2015/06/22/aan-de-slag-met-siteops