"ContextCapture" Basit Fotoğraflardan 3D Modellere...

ContextCapture sadece  fotoğraflar ile  bütün bir şehrin dahi 3 boyutlu halihazır modelini çok hızlı ve verimli bir şekilde  oluşturmanızı sağlayabilir. 

 

Projenizin büyüklüğüne göre tek bir masaüstü bilgisayarda 30 gigapixelden az bir veriyi işlemek için ContextCapture tüm ihtiyaçlarınızı karşılar. Daha büyük projelerde farklı istemcilerde paralel işlem ve yazılım geliştirme olanaklarıyla ContextCapture Center sizin için doğru seçim olacaktır.

 

 

3 Boyutlu Kabuk alternatifleri

 

Üçüncü parti yazılımlarda görsellik ve analiz olanakları için iyileştirilmiş 3 Boyutlu modeller yaratabilirsiniz.

3MX: ContextCapture verisinin paylaşımını kolaylaştırmak için kullanılan açık bir formattır. Aşağıdaki gibi farklı senaryolarla kullanılabilir bir dosya biçimidir.

  • Web Yayıncılığı, ücretsiz Acute 3D Web Görüntüleyici’yi kullanarak 3 Boyutlu modellerinizi Web’de yayınlayabilir ve/veya sitenize yerleştirebilirsiniz.
  • Acute 3D, MicroStation gibi diğer Bentley Systems uygulamalarıyla veri alışverişi yapabilirsiniz
  • Üçüncü parti uygulamalarla (3 Boyutlu CBS) veri alışverişi yapabilirsiniz.

3MX dosya biçimiyle ilgili daha fazla detay için ContextCapture kurulum dizinindeki teknik özellik dokümanını inceleyebilirsiniz. (doc/3MX Specifications.pdf).

 

Smart3DCapture S3C: Sıkıştırma, dinamik detaylandırma seviyesi, sayfalama gibi özelliklere sahip ContextCapture dosya biçimidir. S3C dosya biçimi tüm rekonstrüksiyonların Acute3D görüntüleyici ile yerel veya çevrimiçi gezintisi için iyileştirilmiştir. S3C sahneleri ContextCapture S3C Composer ile düzenlenebilir.


 

OBJ wavefront biçimi: Birçok 3Boyutlu modelleme ve/veya CAD yazılımı tarafından desteklenen bir dosya formatıdır. Bu dosya biçiminde varsayılan olarak yüksek çözünürlüklü 3 Boyutlu kabuk tek katmanlı şekilde yaratılır, ancak ContextCapture isteğe bağlı olarak detay seviyesi özelliğini ekleyebilmektedir. OBJ biçimi aynı zamanda Sketchfab biçimine dönüştürülebilir.

 

Collada DAE: Etkileşimli 3 boyutlu modelleme yazılımları için veri alış/veriş dosya biçimidir.

 

Autodesk FBX: Autodesk yazılımları için veri alış/veriş dosya formatı.

 

Stereolithography STL:  3 Boyutlu yazıcılarda yaygın olarak kullanılan dosya biçimidir (kaplama veya doku desteği yoktur).

 

Google Earth KML: Büyük veri setlerinin gerçek zamanlı görüntülenmesi için iyileştirilmiş hiyerarşik Google Earth dosya biçimidir.

 

OpenSceneGraph binary (OSGB): Açık kaynaklı OpenSceneGraph kütüphanesi için dinamik detaylandırma, sayfalama gibi özelliklere sahip yerel dosya biçimidir. SuperMap GIS yazılımı için en uygun biçimdir.

 

LOD tree export: XML dosyalardan ve 3 Boyutlu modellerden oluaşan Collada DAE uyumlu detay seviyesi veri alış/veriş biçimidir. Eternix Blaze Terra, Agency9 CityPlanner, Skyline TerraBuilder, DIGINEXT VirtualGeo gibi yazılımlar için en uygun biçimdir. LOD tree export dosya biçimiyle ilgili daha fazla detay için. ContextCapture kurulum dizinindeki teknik özellik dokümanını inceleyebilirsiniz. (doc/LODTreeExport format specifications.pdf).

 

SpacEyes3D Builder layer: OSGB biçimini temel alan SpacEyes3D Builder uyumlu dosya biçimidir. Bu biçim seçildiğinde SpacEyes3D Builder GVW proje dosyası da oluşturulacaktır.

 

Karelaj

 

Şehir ölçeğindeki 3 Boyutlu modeller için ContextCapture kullanılırken veri karelajla bölünmelidir. Her bir kare için detay seviyesi (LOD) yapısı ayrı ayrı yaratılır. Bu durum çok fazla sayıda bölüm içeren büyük modellerde noksan LOD yapısına ve performans kaybına yol açabilmektedir. Bu problemin çözümü olarak Bentley tarafından ExportUniqueMesh isimli bir ileri işleme aracı yazılmıştır. Bu araç henüz beta sürümündedir. Daha fazla detay için kurulum dizinindeki teknik dokümanı inceleyebilirsiniz. (doc/ExportUniqueMesh_documentation.pdf)

 


Seçenekler belirlenen dosya biçimine göre etkinleşecektir:

Include texture maps: Dokunun dâhil olup olmama durumunu seçin (Doku imaj dosyaları ve uv koordinatları)

Texture compression: JPEG kalite seviyesini seçin (50%, 75%, 90%, 100%).

Detay seviyesi (LOD) tipi: Temel Katmanlar, 4’lü ağaç, 8’li ağaç, uyarlanabilir ağaç veya Bing Maps karelajı (sadece Bing Maps SRS’i temel alan rekonstrüksiyonlar için).

Node size: Uygulamaya bağlı olarak çok sayıda hafifletilmiş LOD ağları daha az sayıda fakat daha ağır LOD ağlarına göre daha avantajlı olabilir. Bu seçenek 4’lü, 8’li veya uyarlanabilir ağaç kullanımında LOD ağlarının büyüklüklerini değiştirmeye izin verir.

Skirt: Her objenin veya karenin etrafında yer alan ilave bir sınırdır. Kabuğun farklı bölümlerinde bozulmalar olmasını engellemek için kullanılır.

Skirt, 3 Boyutlu modele teğet değildir: ilgili 3 Boyutlu ağın sınırında yer alır is 3 Boyutlu modelin içine doğru yöneltilmiştir. Örneğin yan yana iki kabuk için Skirt, iki dikey ince çizgiyle ifade edilecektir. Skirt boyu kullanılan fotoğraflar içerisinde piksel olarak ifade edildiğinden veri setinin çözünürlüğüne uyum sağlar

Tile overlap: Karelaj yapılmış rekonstrüksiyonlar üzerinde oluşturulmuş bozulmaları önlemeye yönelik bir kesişim alanıdır. Kesişim metrik olarak ( veya koordinatız bloklar için birim olarak)  ifade edilir. 3 Boyutlu model üzerinde eş dağılımlıdır.

 

 

3 Boyutlu Nokta Bulutu Alternatifleri

Üçüncü parti yazılımlarda görsellik ve analiz odaklı kullanıma yönelik renklendirilmiş bir nokta bulutu oluşturabilirsiniz.

3 Boyutlu nokta bulutu alternatif dosya biçimleri aşağıdaki gibidir.

ASPRS LASer (LAS): 3 boyutlu nokta bulutu için genel bir dosya biçimidir.

 Pointools POD: Bentley Pointools ve tüm MicroStation temelli  Bentley yazılımlarında kullanılan nokta bulutu biçimidir.

 

Seçenekler

Point sampling (Nokta Örnekleme):  Örnekleme mesafe ayarı (Sadece LAS biçiminde desteklenir).

Kullanılan fotoğraflar üzerinde piksellerle ifade edilir: Örnekleme fotoğrafın çözünürlüğüne göre değişim gösterir. Şayet metrik olarak (veya coğrafi koordinatlı olmayan bloklar için birim olarak) ifade edilirse örnekleme mesafesi 3 boyutlu modelin koordinat alanında tanımlanır ve modelin tamamı için eş dağılımlı olur.

Ortofoto/DSM

 Üçüncü parti yazılımlarda görsellik ve analiz için birlikte işlem görebilir bir görüntü katmanı oluşturabilirsiniz.

DSM çıktı biçimleri

TIFF/GeoTIFF: Coğrafi koordinat desteği olan standart görüntü biçimi.

ESRI ASCII raster/ASC: Karelaj paylaşımı için yaygın ASCII dosya biçimi.

XYZ:3 kolon içerisinde X,Y ve Z koordinatlarını içeren yaygın ASCII dosya biçimi.

Not: DSM işlenilebilmesi için geometri içeren3 boyutlu bir model eklenmiş olması gerekir

Ortofoto çıktı biçimleri

TIFF/GeoTIFF: Coğrafi koordinat desteği olan standart görüntü biçimi.

JPEG: Standart sıkıştırılmış görüntü biçimi.

KML Super-overlay: Büyük ortofotoların Google Earth üzerinde gerçek zamanlı olarak görüntülenmesine yönelik hiyerarşik dosya biçimi.

 


Seçenekler

Sampling distance: Örnekleme mesafesi seçeneğinde birimler koordinat sistemine göre değişecektir.

Maximum image part dimension (px): Görüntü dosyası için maksimum kare boyutunu belirleyin.

 Projection mode: 2 boyutlu katmanın 3 boyutlu model üzerinden nasıl işleneceğini seçin (en yüksek veya en düşük nokta)

Orthophoto/DSM: İlişkin üretimi etkinleştirin veya devre dışı bırakın.

Optimized computation: Fiili oranlama için en iyi fotoğraflar seçilecektir. 

Reference 3D model texture: Dokuları 3 Boyutlu model içerisinde tutar (çok daha hızlı sonuç )

No data: Piksel veya renk gösterimi için bilgi tutulmaz.

 

ContextCapture yazılımının bazı özelliklerini ve yapabileceklerini aşağıdaki linklerden görebilirsiniz.

https://www.bentley.com/en/products/brands/contextcapture

http://www.acute3d.com/s3c-samples/  
 
ContextCapture yazılımı ile yapılan Philadelphia’daki bir projeyi anlatan videoya bakmanızi oneriyoruz

https://www.youtube.com/watch?v=dYJd36opBmY&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=bLbOmAH_0m8