[MStn CE U15] Bug: Raster + vector displayed differently than in V8i

Hi,

I tried to search whether this bug was reported in the past. Maybe it's the same as issue discussed here (plus I found a few more similar discussions), but because it's more than a year old discussion and the bug still exists, I wrote this post.

The problem was discovered by by customer, but original data cannot be shared, so I created very simple test case to illustrate the bug. Unfortunately, it's critical issue, blocking migration to CE (they use MicroStation and ORD). I informed my other customers working with similar data (literally, all civil customers) about this threat, because data are displayed differently.

Problem description

There is 2D model, referencing another 2D DGN and DWG (3D, but with 2D elements at Z=0 in tested case). In the root model, there is a raster attached (tested with WMS, but raster file attached from disk has the same problem). Because the raster is at background plane, in V8i is correctly displayed behind all elements. But in CE U15, it hides elements from DWG:

Problem analysis

I guess the problem itself is clear: Even when the raster has to be always at background, it's not. And because the results are different in CE U15, it's very dangerous (and migration blocking) bug, because some geometry can be hidden without any notification. And there is no chance, when typical civil design consists from tens of DGN and DWG files, to check every file whether everything is correct or not.

Quite accidentally I found a dependency: When references Update sequence dialog is used and root model is changed to be first, hidden elements are displayed. But it cannot be used as a workaround in many situations, because such change would break something else.

I will create also Service Ticket for this issue.

The test case is attached (used WMS is public). Can somebody from Bentley confirm the issue, whether it's defect #1064558 or a new one, and if its fix is planned for U16?

With regards,

  Jan

test-case.zip

Parents
  • Based on a call about this issue I realized the test case was not described well enough. I also did not check the issue when 3D DGN model is attached.

    Because of that, I reworked test case to 3 separate cases:


    test_01

    • references 2D DGN + DWG (always 3D) attached
    • CE U15 problem: elements from DWG are hidden by the raster


    test_02

    • references 3D DGN + DWG attached
    • CE U15 problem:both elements from DGN and DWG are hidden by the raster


    test_03

    • (a merge of 01 and 02) references 2D DGN + 3D DGN + DWG attached
    • CE U15 problem:everything is hidden by the raster, including elements from 2D DGN, that were displayed correctly in test_01

    With regards,

      Jan

    test_case_V2.zip

Reply
  • Based on a call about this issue I realized the test case was not described well enough. I also did not check the issue when 3D DGN model is attached.

    Because of that, I reworked test case to 3 separate cases:


    test_01

    • references 2D DGN + DWG (always 3D) attached
    • CE U15 problem: elements from DWG are hidden by the raster


    test_02

    • references 3D DGN + DWG attached
    • CE U15 problem:both elements from DGN and DWG are hidden by the raster


    test_03

    • (a merge of 01 and 02) references 2D DGN + 3D DGN + DWG attached
    • CE U15 problem:everything is hidden by the raster, including elements from 2D DGN, that were displayed correctly in test_01

    With regards,

      Jan

    test_case_V2.zip

Children
No Data